niedziela, 19 października 2014

Кісто з грушком / Ciasto z gruszką

Тото солодкє кісто кожному поправлят настрій.
Запах гришок запеканих з додатком цинамону і ґалки мушкатоловой зачинат ся розносити по цілій хижи іщи підчас печеня так, же вшитки нетерпливо чекают аж буде можна го зісти!

***

To słodkie ciasto każdemu poprawia nastrój.
Zapach gruszek pieczonych z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej zaczyna się roznosić po całym domu jeszcze podczas pieczenia tak, że wszyscy domownicy czekają aż będzie można je w końcu zjeść!



На кісто потрібни будут:
1,5 шклянки муки пшенной
0,5 шклянки муки гречаной
Лужочку порошку до печеня
0,5 шклянки молока
1/3 шклянки олію

***

Na ciasto potrzebne będą:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki gryczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju


На "фарш" потрібни будут:
2-3 гарни, дозріли грушки
Банан
Потолчени на дрібно оріхи і мігдали
0,5 шклянки води
0,5 шклянки бронзового цукру
Копята ложка меду
Лижочка цинамону
Піл лижочки ґалки мушкатоловой

***
 
Na "farsz" potrzebne będą:
 2-3 ładne, dojrzałe gruszki
banan
potłuczone na drobno orzechy i migdały
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki brązowego cukru
kopiasta łyżka miodu
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej



Найперше треба зробити кісто- мішаме сухи складніки, вліваме молоко і олій, скоро вирабляме на збиту кульочку. 
Розділяме на дві части- єдна повинна быти кус білша, валкуєме єй тонько і кладеме на спід бляшки, решту кіста одкладаме. 

Грушки докладні миєме, кроіме і укладаме на кісті. Обераме банана, тнеме на кавалки і укладаме на грушках.

***

Najpierw trzeba zrobić ciasto- mieszamy suche składniki, wlewamy mleko i olej, szybko wyrabiamy na zbitą kulkę. Rozdzielamy na dwie części- jedna powinna być większa od drugiej, trzeba ją rozwałkować i ułożyć na spód blachy, resztę ciasta odstawić.

Gruszki dokładnie umyć, pokroić i ułożyć na cieście. Obrać banana, pokroić i ułożyć na gruszkach.


Наставити пєкарник на 180ст. Ц. 
В малим горци вляти піл шклянки води, всипати піл шкланки цукру і приправи, дошмарити мед, гріти на малим огни, як зачне ся варити і густніти всипати оріхи і мігдали. Скоро мішати през хвилку, потім поляти сосом по грушках і банані.

***

Nastawić piekarnik na 180st. C
Do małego garnka wlać pół szklanki wody, wsypać pół szklanki cukru i przyprawy, dorzucić miód, podgrzać na małym ogniu, gdy sos zacznie się gotować i gęstnieć wsypać do niego orzechy i migdały. Szybko mieszać przez chwilkę, żeby sos się nie przypalił. Zdjąć z ognia i polać owoce ułożone na cieście.



З решти кіста повитинати сердушка і поукладати для кісті. Всадити до нагрітого пеца на піл години.

***

Z pozostałego ciasta wykrawać serduszka i układać na cieście.
Teraz pozostaje już tylko wsadzić ciasto do nagrzanego piekarnika na pół godziny.


Смачного!
***
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz