Моі мама як што рока насадили всякой всячизни.
Колиси сіяли на загрядці, але заним сме ся дочекали ярин, вшитко зйідали слимаки. Зато од якисого часу мама робит підручну загорідку на бальконі- садит салату, шпінак, помідорки... В тим році навіт купила си міні шклярню :)
***
Moja mama, jak co roku, nasadziła w ogródku wszystkiego co wpadło jej w ręce. Kiedyś sadziła tylko na grządkach, ale wtedy zanim zdążyliśmy się doczekać plonów, wszystko pożerały ślimaki. Od jakiegoś czasu mamy więc podręczny ogródek na balkonie- w doniczkach rośnie sałata, szpinak, pomidorki... W tym roku mama kupiła sobie nawet mini szklarnię :)
Шпінак посаджений пілтора місяця тому, юж надпє ся до іджиня. Зілам си го в омлеті, а як сте цікави як тото получиня смакує то спробуйте сами :)
***
Szpinak posadzony półtora miesiąca temu, już nadaje się do jedzenia. Przyrządziłam sobie z nim pyszny omlet, jeśli jesteście ciekawi jak smakował, to spróbujcie sami :)
На наш випасений омлет потрібуєш:
2 яйця
Жмень свіжого шпінаку
Ложку сирка сметанкового
2 ложки води (найліпше газуваной, але маластівска кранівка тіж дає раду)
Кус жолтого сира
Попер, сіль
***
Na omlet potrzebujesz:
2 jajek
garść świeżego szpinaku
łyżkę serka śmietankowego
2 łyżki wody (najlepiej gazowanej, ale małastowska kranówka też daje radę)
trochę żółtego sera
pieprz, sól
2 jajek
garść świeżego szpinaku
łyżkę serka śmietankowego
2 łyżki wody (najlepiej gazowanej, ale małastowska kranówka też daje radę)
trochę żółtego sera
pieprz, sól
Яйця треба докладні розтрепати з сирком сметанковим і водом, шпінак вмити і осушити. На пательні розигріти масло або олій і вшмарити на ніого шпінак, а потім зараз розтрепани яйця.
По верхи посолити, попорити і посипати жовтим сиром. Прикрити покривалом і тримати на малим огни аж ся гарні зотне.
Можна подавати з помідорами, огірком або зісти само :P
***
Jajka trzeba dokładnie roztrzepać z serkiem śmietankowym i wodą, szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło albo olej i wrzucić na niego szpinak, a zaraz potem wlać ciasto omletowe.
Posolić, popieprzyć, posypać z wierzchu żółtym serem, przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu aż się ładnie zetnie.
Można podać z pomidorami, ogórkiem albo zjeść sam :P
Można podać z pomidorami, ogórkiem albo zjeść sam :P
Смачного!
***
Smacznego!
Fajna tota szklarnia. Zdała by mi sia, lem ne znam cy hwojde mi na balkon :)
OdpowiedzUsuń