sobota, 9 sierpnia 2014

Квашени огірки / Kiszone ogórki


Потріби будут:
- огірки 
- слоіки зо щелнима закрутками
- хрін
- чеснок
- копер
- листя чорной порічки або вишні (опціоналні)
- осолена вода- копята ложка солі грубозернистой на літер води, найліпше приготувати сой завчасу жеби остигла
 ***

Potrzebne będą:
-ogórki
-słoiki ze szczelnymi zakrętkami
-chrzan
-czosnek
-koper
-liście czarnej porzeczki lub wiśni(opcjonalnie)
-osolona woda- czubata łyżka soli gruboziarnistej na litr wody, najlepiej przygotować ją wcześniej, żeby ostygła


1. Обрати і покроіти чеснок і хрін. Вмити копер.
2. Огірки докладні помити, барс тисно поукладати в слоіках.
3. Меже огірки чудом втиснути іщи покроєни хрін, чеснок ( до літрового слоіка старчат по два зубки чеснку і два невеличкі кавалці хріну) а до того іщи лодигу копрю.
4. На верха положити листки вишні або порічки
5. Заляти осоленом водом
6. Закрутити порядні і чекати аж скиснут. Можна іх істи юж од наступного дня- товдил сут малосольни.

Квашени огірки сут нискокальоричним джерелом вітамини Ц!

***
1. Obrać i pokroić czosnek i chrzan. Umyć koper.
2. Ogórki dokładnie umyć i bardzo ciasno ułożyć w słoikach
3. Między ogórki cudem wcisnąć jeszcze czosnek, chrzan (do litrowego słoika wystarczą po dwa kawałki chrzanu i dwa ząbki czosnku) a do tego jeszcze łodygę kopru
4. Na wierzchu ułożyć liście wiśni lub porzeczki
5. Zalać osoloną wodą
6. Zakręcić porządnie i czekać aż skisną. Można jej jeść już od następnego dnia- wtedy są małosolne.

Kiszone ogórki są niskokalorycznym źródłem
 witaminy C!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz