Przejdź do głównej zawartości

Сніданя на добрий ден! / Śniadanie na dobry dzień!

Грейпфрут на тепло / Grejpfrut na ciepło


Потрібни будут: 

  • Грейпфрут
  • 2 лижочки бронзового цукру
  • Піл лижочки цинамону
  • Піл лижочки ґалки мушкатоловой
  • Лікіер (тепер ужилам кокосового, але з амаретто тіж добрі смакує)
***
Potribny budut:

  • Hrejpfrut
  • 2 lyżoczky bronzowoho cukru
  • Pił łyżoczky cynamonu
  • Pił łyżoczky gałky muszkatołowoj
  • Likier (teper użyłam kokosowoho, ale z amaretto tiż dobri smakuje)
***

Potrzebne będą:

  • Grejpfrut
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Likier (użyłam kokosowego, ale z amaretto też dobrze smakuje)


Грейпфрута перекраваме на піл а од споду одтинаме кус шкірки, жеби овоч ся не колебал.
***
Hrejpfruta perekrawame na pił a od spodu odtyname kus szkirky, żeby owocz sia ne kolebał.
***
Grejpfruta przecinamy na pół a od spodu odcinamy trochę skórki, żeby ustabilizować owoc.


Малим острим ножом деликатні натинаме грейпфрута вздолж блонок. Одліваме надмір соку.
***
Małym ostrym nożom delykatni natyname hrejpfruta wzdołż błonok. Odliwame nadmir soku.
***
Małym ostrym nożem dalikatnie nacinamy grejpfruta wzdłuż błonek. Odlewamy nadmiar soku.


В малій філіжанці мішаме цукор і приправи. До кожной половинки грейпфрута вліваме по ложці лікіеру. Посипуєме мішанком цукру і приправ.
Запекаме- я ужилам опцйі ґріла в мікрофалі і по 5 хвилинах грейпфрут бул готовий. Можна тіж запечи в пецу- в температурі 180 стопни през ок. 15 хвилин.
***
W małij filiżanci miszame cukor i pryprawy. Do kożnoj połowynly hrejpfruta wliwame po łożci likieru. Posypujeme miszankom cukru i prypraw.
Zapekame- ja użyłam opcji grila w mikrofali i po 5 chwylynach hrejprfut był hotowyj. Można tiż zapeczy w pecu- w temperaturi 180 stopny prez ok. 15 chwylyn.
***
W małej filiżance mieszamy cukier i przyprawy. Do każdej połówki grejpfruta wlewamy po łyżce likieru. Posypujemy mieszanką cukru i przypraw.
Zapiekamy- ja użyłam opcji grila w mikrofali i był gotowy w 5 minut, ale można też zapiec go w piekarniku, w 180 stopniach przez ok 15 minut.


Смачного! 

Smacznoho!

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Шовкова хусточка / jedwabna chustka

"Кед єм ішов з Дебречина до Хусту,  на й шолєм там вишиваною хустку.  Ой ци милa, ци не мила єй шила,  лем би она, лем би она вишаваною була"   Кед купувалисме мешканя, в ґратісі досталисме тоту крас стару шафу! Є ідеальним тлом для кліматичних знимок.  *** Kiedy kupowaliśmy mieszkanie, w gratisie dostaliśmy tą cudną starą szafę! Jest idealnym tłem do klimatycznych zdjęć. Мам на собі шовкову хусточку з колекції Reserved i Bolesławiec, а до того бавовняний шведрик H&M і сподні Scotch&Soda *** Mam na sobie jedwabną chustkę z kolekcji Reserved i Bolesławiec,  a do tego bawełniany sweterek H&M oraz spodnie Scotch&Soda  ig: View this post on Instagram A post shared by Emilia Striłka (@emiliafromthevillage)

fluo folk

Час на квіти / czas na kwiaty

Іде весна! Заним поля і луки заповнят ся квітями, можеме іх впровадити до своіх хиж в паперовой версйі.  *** Idzie wiosna! Zanim pola i łąki zapełnią się kwiatami, możemy wprowadzić je do swoich domów  w papierowej wersji! Робліня квітів з паперя то добра думка на релякс, або занятя для цілой родини в вікенд. *** Robienie kwiatów z papieru to dobry pomysł na relaks, albo spędzenie czasu z rodziną w weekend. Як використати таки квіти? Можна уложити з них традіційни вукєти, створити висячи гірлянди або причепити до стіни! *** Jak wykorzystać takie kwiaty? Można z nich ułożyć tradycyjne bukiety, utworzyć wiszące girlandy albo przymocować do ściany! Веце інспірацйі можете глядати на сторонах: *** Więcej inspiracji możecie znaleźć na stronach: Lia Griffith wonderful DIY ash and crafts